Dr. Szabó Gábor

Dr. Szabó Gábor

ügyvéd

Az ingatlanforgalmazókat megillető 2 %-os illetékkedvezményről

Jogorvoslatok, adómérséklés, jogok és kötelezettségek

Az ingatlanforgalmazás napjaink egyik gyakori és kedvelt céges tevékenységi köre.Az ingatlanforgalmazók részére a törvény az általánostól kedvezõbb mértékû vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettséget ír elõ, hiszen õk fõképp elidegenítés céljából veszik az meg az ingatlant. Pl., hogy egy területen lévõ épületet lebontva, azon társasházakat építsenek, stb.
A jogszabály azonban arról is rendelkezik, hogy a megvásárolt ingatlant 2 éven belül el kell idegeníteni. Ennek megtörténtét be kell jelenteni az illetékhivatalnál. Amennyiben ez nem történik meg, a már megfizetett kedvezményes 2 %-os illeték, valamint az általános illeték különbözetének 2x-estét írják elõ fizetési kötelezésként az illetékkötelezett terhére.
Ez több milliós nagyságrendû összeg is lehet, mely kisebb cégeket teljesen fizetésképtelenné tehet.
Van-e bármilyen lehetõség, amit igénybe vehet az ingatlanforgalmazó cég, ha letelt a 2 éves határidõ, de a vásárolt ingatlant nem tudta elidegeníteni, vagy el tudta, de annak bejelentését mulasztotta el ?
Milyen jogorvoslati lehetõségek merülnek fel az ilyen esetekben ?
Irodánk az ehhez hasonló esetekben kedvezõ gyakorlatot alakított ki az illetékkötelezettek számára.
Amennyiben hasonló ügyben érintett, vagy bármilyen kérdése merül fel fentiek kapcsán, forduljon hozzánk elérhetõségeinken.