Ha a megrendelõ nem fizeti ki a vállalkozót

 

 


A mai válság súlytotta gazdasági helyzetben, gyakori jelenség, hogy mire a vállalkozó elvégzi a munkát, a megrendelõ vagy nem tudja, vagy nem akarja kifizetni. A vállalkozó kiállítja a számlát, a mergrendelõ aláírja a teljesítésigazolást, azonban a fizetés mégis elmarad.

Mit tehet ilyen esetben a vállalkozó ?

Célszerû minél elõbb lépni, mert halogatás esetén jóval kisebb lesz az esélye, hogy a pénzéhez jusson.

Megoldást jelenthet az ügyre a felszámolási eljárás gyors kezdeményezése. A bíróság az adós felszámolását végzéssel elrendeli, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A bíróság a felszámolást elrendelõ végzést az eljárás lefolytatására irányuló kérelem beérkezését követõ 60 napon belül hozza meg.

A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha szerzõdésen alapuló nem vitatott vagy elismert tartozását a teljesítési idõ lejártát követõ 15 napon belül sem egyenlítette ki vagy nem vitatta, és az ezt követõ hitelezõi írásbeli fizetési felszólítására sem teljesítette.

Sok esetben fordul elõ, hogy a felszámolási eljárás kezdeményezésérõl való tudomásszerzéssel a megrendelõnek "sürgõs lesz" a vállalkozó kifizetése.

Amennyiben hasonló ügyben érintett, vagy bármilyen kérdése merül fel fentiek kapcsán, forduljon hozzánk elérhetõségeinken, készséggel állunk rendelkezésére.